2024. július 15., hétfő

Virágok a Nagyhavasról és a Bihar-hegységből a teljesség igénye nélkül

Fürtös kőtörőfű

Hajtásai mohapárnák között, napsütötte sziklák repedéseiben kúszik.  Pionír növény. Mészkedvelő. Alpesi környezetben gyakran előfordul, hogy földje kiszárad, amit a leveleiben tárolt nedvességnek köszönhetően jól visel.
Főleg legyek porozzák be, de előfordul önbeporzás is.



Nagy völgycsillag

A félárnyékos, meszes talajú helyeket kedveli, inkább a hegységekben, csapadékos dombvidékeken él: bükkelegyes üde erdőkben, bükkösökben, cseres-tölgyesekben, gesztenyésekben, szurdokerdőkben, hegyi réteken, irtásréteken fordul elő. Tagja a magaskórós társulásoknak is, így például a Kárpátokban a bükkös és a lucos öv szivárgó vizes tisztásain is megtalálható.


Gombos varjúköröm - védett, reliktum faj

Mészkedvelő tölgyesekben, hegyi réteken, a mészkő- és dolomitsziklagyepekben nő.

Kárpáti harangvirág

Talajon elfekvő, lassan terjedő tövű, sűrű szőnyeget alkotó tűrőképes évelő. Nagy csokraival most nem találkoztam, de épp az apró száron ülő hatalmas virága miatt figyeltem fel rá a Csukás-hegység sziklái között.


Bükköny


Európai zergeboglár

Az európai magashegységi rétek gyakori faja, hazánkban viszont tipikus jégkorszaki védett maradványnövény. Akár az egy méteres magasságot is elérheti. Idehaza még nem találkoztam vele.

Keserűfű

Ezen a csodás sárga réten lengedezett rózsaszín virágaival a keserűfű. 

Kosborféle, esetleg szúnyoglábú  bibircsvirág? 


Zászpa

Nagykőhavas csúcsánál tömegesen nőttek. 

Foltos ujjaskosbor Pádis rétjeiről

Nevét onnan kapta, hogy a föld alatt két lapos, a végükön kézujjakra emlékeztető módon szétváló gumója található. Az egyik gumó az aktuális szár és levelek táplálását szolgálja, míg a másik a következő évi föld feletti rész növesztéséhez gyűjti a tápanyagokat.

Levelein elliptikus foltok vannak.   
 
A kosboroknál megszokott mókás kis manók alkotják a virágzatát. 

Teleki-virág a Biharból

A növény azért kapta Teleki Sámuel erdélyi gróf nevét, mert a gróf előszeretettel támogatott botanikai kutatásokat. 

Hazánkban csak néhány helyen találkozhatunk vele. A nedves, egyenletesen hűvös hegyvidéki klímát, időszakosan vizes helyeket és a humuszban gazdag talajokat kedveli. Patakparti magaskórós társulásokban, hegyvidéki ligeterdőkben található meg. Hazánkban csak a Bükk hegységben, valamint a Bereg-Szatmári síkon található meg természetes élőfordulása. 
Mi a Háromkirályok-vízesésnél találtunk rá. 

Havasi kakicsvirág




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése