2020. június 13., szombat

Sasfészek-tó - egy megmentett élőhely

Az M1 és az 1-es út szoros ölelésében, pont az M1-re való felhajtásnál, ipari létesítmények szomszédságában található ez az eldugott, zsebkendőnyi tó. A vízfelület alig látszik ki a nádas mögül, az aszfaltútról meg épphogy nem is látszik semmi. Ki gondolná, hogy érdemes itt megállni és nézelődni? 
A Zsámbéki-medencében összesen két természetes tó van. Az egyik a Garancsi-tó (ahol az Üvegtigris játszódik) Tinnye közelében, a másik pedig Páty közelében fekvő Sasfészek-tó, mely az autópálya építésével és az ipari parkok létesítésével csaknem megsemmisült. 
A pátyiak egykoron pihenni, horgászni sétáltak ki a tó partjára, manapság azonban életveszélyes gyalogosan megközelíteni a helyet. 
A történelem során hívták Száraz-tónak is, valószínűsíthető, hogy az aszályosabb időszakokban sokszor kiszáradt, most azonban a  gyorsforgalmi utak is elzárják természetes vízgyűjtő területétől, így az elmúlt években tó csaknem eltűnt. 
Állítólag még arra is volt javaslat, hogy végleg csapolják le! Szerencsére a  Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület kezdeményezésére természetvédelmi kezelési terv készült a tó megmentésére, majd 2018-ban rövid tanösvény is épült a tó mellett. 

Miután többszöri kanyargás után sikerült megoldani, hogy NE hajtsak fel az autópályára, és megláttam az egyik ipari park előtt egy murvával felszórt, általam parkolónak titulált helyet, leállítottam a  járgányt, és  végre megtaláltam a tanösvény bejáratát is. 

Az induló állomástól szép látvány tárult elém a tóra. Figyeltem a  felszínét csaknem beborító nádasokat, a tavat körülvevő ártéri puhafás ligeterdő maradványt. Füzesek, nyárfák váltják egymást, de szép számmal láttam a jellegzetes illatot árasztó - általam csak olajfának ismert - keskenylevelű ezüstfát is, mely özönnövény, és félő, hogy kiszorítja az őshonos fákat. 
A több oldalról érkező folyamatos autózúgásba hangos madárcsicsergés vegyült. Tényleg igazi madárparadicsom lehet ez a hely, bár madarat egyet sem láttam az itt töltött idő alatt. Malacvisítást azonban hallottam, a tájékoztató tábla szerint az a guvat hangja.
A tanösvény egy lépcsőn vezet lefelé a tópartra, ahol betérve a fák közé egy dongaúton folytathatjuk az utat. Az út legmélyebb pontján vagy a lápi manó lopta el az autózúgást, vagy a domboldal annyira leárnyékolta a zajt, hogy pár méter erejéig szinte  csak a csicsergés hallatszott, a zúgás nem. Gyönyörű, békés időszak volt! Sajnos nem tartott sokáig.
Egy dongaúton egész mélyen behatolhatunk a tó belsejébe, itt megpihenve megfigyelhetjük a vízi madarakat, már ha olyan szerencsések vagyunk, hogy találkozunk velük. Láthatnánk akár nádirigót, nádiposzátát, nádi tücsökmadarat,  récéket, vízi tyúkot is. 
A Sasfészek-tavat több forrás és az esővizek táplálják. Egyetlen elvezető csatornája a Disznólápa, ami egy fontos ökológiai folyosó. Ezen patakon keresztül vándorol fel a tóra halászni a vidra.  
A tavat nem lehet teljesen körüljárni, csupán a feléig vezet tanösvény, utána pedig szinte áthatolhatatlan sűrűségű erdő és nádas veszi körül, így ugyanazon az úton távoztam, mint amelyiken jöttem. 


Források:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése