2019. január 3., csütörtök

Etyek, a főváros szőlőkertje

Jó 6-8 évvel ezelőtt jártam utoljára Etyeken, s mostanában újra többször jártam arra. Meglepett, hogy mekkorát változott a falu, főleg a borospincék tekintetében. Régebben poros földúton sétálgattam a sok omladozó pince között, bár már akkor is akadt egy-kettő, amelyet elkezdtek felújítani.   
Most azonban mintha egy teljesen új helyen jártam volna. Sokkal rendezettebb utcakép fogad.  A pincesorok utcái sok helyen ki vannak kövezve, új, díszes utcalámpák világítják be a környéket.
A pincék előtt dizájnos körökből álló térképről tájékozódhatunk  a környék nevezetes pincéiről. 
Úgy tűnik az önkormányzat sokat fektet  Etyek fejlesztésébe, és igyekszik minél turistacsalogatóbbá varázsolni. Sok eseményt is szerveznek a pincék köré: ilyen például az Etyeki piknik, melyről ezen a honlapon lehet többet megtudni, valamint a Kezes-lábos Gasztronómiai Fesztivál. 

 

Etyeki Körpince

Gondolom azonban nem csak az önkormányzatnak köszönhető ez a fellendülés. A környékbeliekkel beszélgetve az derült ki számomra, hogy több remek egymást segítő közösség működik a faluban. Több egyesület foglalkozik a helyi hagyományok megőrzésével, köztük a Körpince Kör Hagyományőrző Egyesület, céljuk az Etyeki Körpince pince együttesének megóvása, az etyeki borok hírének növelése, a bor-, falusi turizmus és a térség infrastrukturális fejlesztése. 

A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes

 A körpincesor tetején hordón ücsörgő borozgató pufók angyalkákkal (?) találkozhatunk. 

Pár évvel ezelőtt nem sok emberrel találkoztam a sétányokon. Most minden alkalommal barátságosan köszönnek rám a gazdák, akik házaik elé fedett, padokkal ellátott teraszokat építettek, itt fogadják a kedves vendégeket. Minden alkalommal találkoztam legalább egy turistacsoporttal: jönnek ide külföldiek, belföldiek egyaránt, szerveznek céges csapatépítő beszélgetéseket, bórkóstolókat. 

 

A "Pimasz lompos" és egyéb tudnivalók a borvidékről

Mint annyi magyar faluban, a szőlőművelés az 1700-as években a törökök uralom végével és a németek betelepítésével kezdődött, bár szőlőt már a rómaiak idejében is termesztettek a környéken. Akkoriban a fő szőlőfaja a hosszúcipkájú, németül Frechschlampertnek nevezett fajta, mely szabad fordításban "pimasz lomposnak" felel meg. 
Ez a fajta bor különösen alkalmas alapanyaga a pezsgő készítésének, ezért  azt az 1900-as években  Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel.
A második világháború után a német családokra ugyanaz a sors várt minden magyar faluban: Németországba telepítették őket.  Ekkor a szőlőkultúra rohamosan hanyatlani kezdett, a pincék felét lebontották, a faprésekből alig néhány maradt csak meg.
A borkultúra újboli felvirágoztatására az 1955. évben kerülhetett sor, amikor megalakult a Hungarovin Borgazdasági Kombinát etyeki célgazdasága és az etyeki szőlőkultúra rekonstrukcióját tűzte ki célul. , s végül az 1980-as években elindult a minőségi bortermelés. 
Jellemző szőlőfajták:  Cserszegi fűszeres, Sauvignon Blanc, Chardonnay,  Pinot Noir, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai rizling,  Pinot Blanc, Szürkebarát, Zöldveltelini. 

A legtöbb pince az 1800-as években épült, többségük még ma is áll, sokat szépen felújítottak, sőt, egész új építésűekkel is találkoztam, némelyik teteje napelemmel van befedve.

 

Újhegyi pincesor nyáron ...

...és télen. A pincéket etyeki és sóskúti mészkőből rakták.
Vadszőlővel futtatott pincesor őszi pompában: 

 

A Kecskegödör pincéi:


Sóskúti úti pincék: 

Források: 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Még sohasem jártam Etyeken, de a képeket látva ezt hamarosan orvosolni kell. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért Etyeket fel kell fedezni. Nem jön csak úgy magától ez az érzés. Tudni kell, hogy merre tévedsz és rá kell szánni az időt és meglátni ezt a fajta báját. Nem jön magától. Gondolom, ha esemény van (Etyeki Piknik) akkor könnyebb.

      Törlés