2021. február 12., péntek

Érdekességek a pisznicei vörös márványról

Márvány-e a  márvány? 

Bár vörös márványnak hívják a pisznicei követ - mint más hasonló csiszolt mészköveket -  valójában nem márvány, "csak" egy rendkívül kemény, tömör mészkő. A márványosodási folyamaton nem ment át.  Mintázata hasonló a márványéhoz, de sokszor több millió évvel ezelőtt itt élt élőlények lenyomatait tartalmazza. 

Pazar színek a vöröstől a sárgáig

A pisznicei felhagyott kőbányában jól megfigyelhető az egykoron nagy mennyiségben bányászott kő felépítése. Az egyes rétegek színe nagyban függ a beeső nap sugarától, verőfényes időben pazar vörös, sárga, rózsaszín rétegeket  figyelhetünk meg. 
A kő  a vöröses színét a vas- és a mangán-oxidtól kapta, amelyek a tengeri üledékképződés során kerültek a mészkőbe.


Őskrokodil maradványok a felhagyott kőfejtőben

A Turista Magazin leírása szerint 1996-ban  egy hatalmas őskrokodil maradványt találtak itt.
 "A jura időszakban a tengereket benépesítő krokodilfajok is igen gyakoriak voltak. A gerecsei őskrokodil 180 millió éve szántotta a jura tenger hullámait. Szinte a teljes törzs és a koponya egy része is túlélte az évmilliók viszontagságait. A Stenosaurus  teljes hossza 6,5 méter körüli lehetett."

Értékes építőanyag

Gerecse értékes mészkövét már a római korban is bányászták. Erről tanúskodik a környéken található Római őrtorony maradvány is. A Pisznicei bánya mára már csak egy tájseb, melyet lassan visszahódít a természet. 
Mai is működő vörös mészkő bányát nem messze innen, Tardoson találunk. 
Az itt található élénk vörös színű kövekből épült a visegrádi Királyi Palota, felhasználták a Magyar Tudományos Akadémia székháza, az  Operaház, Országház, vagy akár az Andrási úton álló villák díszítésekor. De megtalálhatjuk  a Mátyás-templom falazatában, illetve a szegedi Fogadalmi-templom, vagy  a pécsi székesegyház díszítőelemei között is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése