2024. április 30., kedd

Bóklászás a Budai-hegyekben

Gombászni indultam a Budai-hegyekbe. Az ilyesmi mindig sok frusztrációval jár. Vagy az időjárás nem kedvez a gombák növekedésének, vagy én nem vagyok még elég ügyes a megtalálásukban, alig pár példányt láttam a növögetni az avar alatt.  Azonban letérve a kijelölt utakról, elveszve az erdő sűrűjében, számtalan gyönyörű virágra bukkantam. Így gomba nélkül, mégis új élményekkel tértem haza. 

Bíboros kosbor

Meglepődtem, milyen sok bújt meg a fák közötti napfényesebb részeken. 







  

Madárfészek kosbor



Kontyvirág




Váratlan sziklagyep az erdő közepén

Vératlanul bukkantam az erdő egy rejtett szegletén erre a dolomit sziklagyepre. kiérve a fák hűvös árnyékából jólesően símogatta bőröm a nap. Kedvem kerekedett leheveredni. Nem is nagyon akartam fotózni, lévén magasan járt mér a nap, de akkor megpillantottam ezt a nőszirmot. idén tavasszal elmaradt az apró nőszirmok felkeresése, így megörültem ennek a - valószínű - homoki nősziromnak. 

Ha már elővettem a gépem lefotóztam még néhány réten látható virágot is. 
magyar szegfű

szellőrózsa

Még virágzott néhány későn ébredő hérics.


Keresgéltem, hátha találok tarka pettyeskosbort is, hisz az környék egyb sziklagyepein pont ilyenkor virágzik. Keresgélésemet siker koronázta, találtam két virágzó tövet. 
Az alábbi fotók azonban mégis az út vége felé készültek, a túristaút melletti tisztáson. Épp most bontogatták apró szirmaikat.