2022. augusztus 21., vasárnap

Cerkno nyáron

Hosszas töprengés és vacillálás után végül Cerkno egykoron patinás szállodájába foglaltam szállást, annál is inkább, mert úgy 13-15 évvel ezelőtt voltunk ott síelni -nem is hiszem, hogy olyan rég volt az!-, és akkor is ebben a szállodában laktunk. Így érkezésünk napján rögtön felkanyarogtunk a sípályákhoz, leparkoltuk az autót és felsétáltunk a hegyre, hogy megnézzük milyen is nyáron a látvány. Az autót 1000 méteren, Lese után egy szép tisztás mellett raktuk le, innen vágtunk neki a csúcsnak, többnyire a piros jelzésen. 

Vagy ki tudja. Széles murvás út több is vezet felfelé, miközben a tájat bámultam, benéztem a kanyarodó jelzést, maradt a murvás, szép fenyőerdőn keresztül, de traktorokkal és motorosokkal tűzdelt hegyi út. 

Az út szélén viszont tömegesen virított a fecsketárnics. 

Kíváncsi kecskék szaladtak a kerítéshez jöttünkre. 

Végül a felvonók alatt kapaszkodtunk felfelé, érdekes érzés volt a sípályákon sétálgatni. 

Lenyűgöző fenyők álltak büszkén az emelkedő tetején. 
A panoráma azonban hagyott némi kívánnaivalót maga után. Vajon milyen indíttatásból rakták le pont oda azt a három (és lejjebb még 10!) mobil WC-t? 
Hamarosan elértük mai kirándulásunk legmagasabb pontját 1290 méteren magasabban vagyunk, mint Magyarországon bárhol, de a távolban égbe nyúló hegyeket láttunk, csupa csipkézett tetejű hófehér sziklacsúcsok, majd még távolabb még egy sorban ismétlődve ugyanez. 
Az út sötét fenyvesen vezetett lefelé, majd újra fel ezen a szép napsütötte csarabos lejtőn. 
A késő délutáni nap fényei világították be az alant elterülő tájat. 
Úgy 2 km után letértünk a jelzett útról és visszakanyarodtunk a síterep felé egy széles erdészeti murvás úton. Szerencsére friss vízű forrást is találtunk, jólesett a füllesztő melegben. 
Sajnos az út egy ponton váratlanul aszfaltra váltott, így az utolsó 1 km-t már ott szerpentineztük. 
Végül visszaérve a csúcsra, megkezdtük ereszkedésünket a sípályán. Elhaladtunk a toi toi mellett,    és élveztük a kora este lágy fényeit.  

A kecskés helyen panaszosan mekegve és tán kajában reménykedve  rohantak felénk az állatok. Kivéve az öszvéreket. Ők semmiféle hangot nem adtak ki, csak rohantak. 
Végül megtaláltuk  a kiindulási pontunkhoz vezető jelzett turistautat.  Ilyen szép erdőn keresztül vezetett. 

3 megjegyzés:

  1. Szégyen, de a wc-és kép tetszik a legjobban. :D Imádom az ilyen nagy kontrasztokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért lenne szégyen? Nagyon vicces és érthetetlen, valószínű egész más szempontok vannak a háttérben, amit mi nem is érthetünk :D

      Törlés
    2. A többi kép pont olyan, mint amit bárki más, bármely más magashegységben napnyugta környékén fotózni tud.

      Törlés