A medvehagymának újra nagy kultusza lett az elmúlt években. Vagy csak én fedeztem fel magamnak? Ki tudja azt már, annyi bizonyos, hogy gyerekkoromban sosem találkoztam vele a konyhában. Pedig tavasszal maga a megtestesült megújuló élet, erő és egészség. Akkor toppan be az életbe, amikor épp kifogyóban vannak a téli vitaminkészletek. Magas a C vitamin tartalma, sok A vitamint, mangánt, rezet, vasat tartalmaz. Adenozin tartalma miatt valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában is. Kiváló immunerősítő, méregtelenítő hatású, jót tesz a vérkeringésnek, és használják felső légúti megbetegedések kezelésére is.
Népies nevei: poroszhagyma, kígyóhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sajalmás, sási hagyma. S valóban, ha medvehagymás erdőben kirándulsz, körülleng az átható hagymaillat, s persze az íze is akár a fokhagymáé.
Nagy mennyiségben a Bakonyban és a Mecsekben találkozhatunk medvehagymával, de szép számban fordul elő a Vértesben is, sőt a Börzsönyben is szedhetünk leveleket és gyönyörködhetünk a virágjában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése