2024. április 30., kedd

Bóklászás a Budai-hegyekben

Gombászni indultam a Budai-hegyekbe. Az ilyesmi mindig sok frusztrációval jár. Vagy az időjárás nem kedvez a gombák növekedésének, vagy én nem vagyok még elég ügyes a megtalálásukban, alig pár példányt láttam a növögetni az avar alatt.  Azonban letérve a kijelölt utakról, elveszve az erdő sűrűjében, számtalan gyönyörű virágra bukkantam. Így gomba nélkül, mégis új élményekkel tértem haza. 

Bíboros kosbor

Meglepődtem, milyen sok bújt meg a fák közötti napfényesebb részeken. 







  

Madárfészek kosbor



Kontyvirág




Váratlan sziklagyep az erdő közepén

Vératlanul bukkantam az erdő egy rejtett szegletén erre a dolomit sziklagyepre. kiérve a fák hűvös árnyékából jólesően símogatta bőröm a nap. Kedvem kerekedett leheveredni. Nem is nagyon akartam fotózni, lévén magasan járt mér a nap, de akkor megpillantottam ezt a nőszirmot. idén tavasszal elmaradt az apró nőszirmok felkeresése, így megörültem ennek a - valószínű - homoki nősziromnak. 

Ha már elővettem a gépem lefotóztam még néhány réten látható virágot is. 
magyar szegfű

szellőrózsa

Még virágzott néhány későn ébredő hérics.


Keresgéltem, hátha találok tarka pettyeskosbort is, hisz az környék egyb sziklagyepein pont ilyenkor virágzik. Keresgélésemet siker koronázta, találtam két virágzó tövet. 
Az alábbi fotók azonban mégis az út vége felé készültek, a túristaút melletti tisztáson. Épp most bontogatták apró szirmaikat. 
 



2024. április 25., csütörtök

Tavaszból a télbe a Kékes körül

 Reggelre kelve fehérbe borult a Kékes. Noha ilyesmi szinte minden évben előfordul tavasszal is, azért mégsem mindennapi látvány a zöldfákat borító hólepel, így felsportoltam. 

Mátraházánál parkoltam az autót és még reménykedtem, hogy nem ovad el a hó, míg a kék jelzésen felkapaszkadok hazánk legmagasabb csúcsára. 

Ha nem lett volna fogvacogtató hideg, akár tavaszinak is mondhattam volna a tájat, így azonban a felfelé kapaszkodás ellenére is szorosabbra fogtam magamon a télikabátomat. 

Errefelé a természet legalább két héttel korábban tart, mint a Budai-hegységben, vagy a Vértesben, Bakonyban, amerre mostanában jártam. 

Még virágoznak azok a virágok, melyek ott már lehullatták szirmaikat és lassan magokat érlelnek: ibolya, kutyatej, erdei holdviola, vadárvácska, keltike


Bükkerdő a Mátrában. Az erdősítés a II. világhábprú után jórészt vég- és tarvágás utáni egyszerre felnövekvő újulattal történt. Ezért bükköseink jórészt azonos korú és méretű fákból állnak. Itt, a Mátrában történnek törekvések az elegytelen erdők természetes szerkezetűvé alakítására az erdő fokozatos megbontásával. Az erdőbe  kis lékek vágásával  igyekeznek teret adni a természetes folyamatoknak, változatos élőhelyeket kialakítva. 

Ahogy egyre feljebb jutottam, megjelent itt-ott egy egy hófolt is.  Összefüggő hótakaró azonban már a csúcson sem nagyon maradt. A fák élénk zöldje között érdekes kontrasztott alkotott a fehér rét. 

Felmásztam a TV-torony-kilátóba is - itt még sosem jártam - és felülről is megszemléltem a tájat. 

1958-ban a Távközlési Kutatóintézet átjátszóállomása számára épült, mintegy ötven méteres torony, ami többszöri átépítés után nyerte el a mai formáját. Falai mátrai andezitből épültek. Szerény, de mégis impozáns látvány a mostani TV-torony árnyékában.

Az egyik irányban igazi ködös, fehérbe burkolódzott téli látvány tárult a szemem elé, a másik irányban pedig érdekes rajzolatot kaptak a fenyők és a fák, de a távolban, a sötét fellegek alatt,  mégis ott virított a tavasz. 

Jó időben akár a Tátráig is elláthatunk a  torony kilátójából.

A látvánnyal eltelve a Sas-kő felé vettem az irányt. Az út a gerincen vezet, szép (havas) bükkerdőn keresztül, keskeny, vadregényes ösvényen. 

Átkelés a Sötét-lápa-nyergen. A vulkanizmus nyomai az út mentén: érdekes sziklaformációk. 

 

Közben az eső is rákezdett, kezdetben inkább hódara, majd apró jégszemcsék kopogtak a leveleken. Eégszen érdekes zizegő hangja volt.  Néha elállt, majd újra rákezdett. 

Reménykedtem, hogy a kilátópontál kicsit kisüt majd a nap, de nem. Ott zendített csak rá igazán. Sűrű szálakban hullt alá az égből, én pedig a kamerát óvva próbáltam fotózni az esőkabát alól. Aztán váratlanul elvonult a felhő, a távolban egy foltban még a nap si kisütött, végigvonult az alant elterülő tájon.  Ezek a képek 10 perc eltéréssel készültek. 

Kiklátás a Sas-kőről Parádsasvár, Galyatető felé
Fennséges látvány!

Kilátás a Sas-kőről Markaz felé.

Kicsit lerázogattam a vizet magamról, megtörölgettem a gépem, majd továbbindultam. Valahol eltévesztettem az irányt és a kék ösvény helyett a gerinc kövein botladoztam. Az erdő sejtelmes ködbe burkolózott. Virágos hegyoldalak és térdig érő nedves fű, görgő sziklák és kidőlt, csúszós fák között botorkáltam. 

Mire a  következő kilátóponthoz értem, újra esni kezdett. Senkit ne tévesszen meg az alábbi kép, ahol ültem ott esett, a nap a távolban sütött. 

Disznó-kő panorámája

Folytattam az utam a kéken, de még a Markazi kapu előtt rákanyarodtam a sárga jelzésre. Kezdetben  méteres vizes növények szegélyezte keskeny ösvényen folytattam az utam a Pisztrángos-tó felé, majd az út kiszélesdett, kevésbé vadregényessé vált.  Ekkor épp kitisztult az ég, így úgy döntöttem, adok egy esélyt a Szállás-hegyen jelzett kilátópontnak is. A kis kitérő jó döntésnek bizonyult: szép volt a Kékesre épp letelepedni készülő felhők látványa,  másrészt a másik irányban távolban kirajzolódott a Tátra hegyvonulata is. 

 

A Pisztrángos-tó felé az út kiszélesedett, enyhén emelkedett, egyáltalán nem volt olyan vadregényes, mint a gerincen vezető kék. A tó azonban mindenért kárpótolt. Igazából nem is tudtam, mire számíthatok itt, úgy gondoltam, afféle emberi kéz által alakított környezettel megáldott tó lesz itt, mint Visegrád lábánál. De nem! Ez a hely egy igazi gyöngyszem! 

Forráslápok  a jégkorszak felmelegedési szakaszában a vulkáni kőzetek alatt elhelyezkedő agyagos-homokos üledék megcsúszásával alakultak ki. Alapvetően ezek a folyamatok alakították ki a Mátra több kis tavacskáját, de maga  a Pisztrángos-tó emberi kéz munkájának is köszönhető. 

De a tó és környéke csodaszép! Kis mocsáron keresztül vezet az ösvény a tó felé, több tájba illeszkedő fahídon ível át a vizesebb részeken. A tó mögött csörgedező patak egy mohás sziklafalon bukik alá.

A parton burjánzó természet, zöld mohák, páfrányok, víztől csepegő sűrűn lelógó ágak hozzák a dzsungel hangulatot.


A tavacska és környéke szolgál otthonául a foltos szalamandrának is, mely volt szíves modellt fagyni nekem. 
A kis pocsolyákban, állóvizekben megtalálhatók még a pettyes-  és az alpesi gőte példányai is, no meg mindenféle fajtájú  békák. 
A folyamatosan melegedő és egyre szárazabb klíma fokozott veszélyt jelent a kétéltűek számára, ezért a természetvédelem kiemelt feladata az ilyen élőhelyek megóvása, segítve  ezzel az állatkák szaporodását és a faj életben maradását. 


Kedvem lett volna többet időzni a tavat körülvevő kőrisligetben és égeres láperdőben, megkeresni a táblán jelzett ritka növényfajokat, és a számtalan forrást,  de az eső mégis tovább kergetett.  Egész a Kőris-mocsárig. Ami egy egészen másfajta mocsár, nincs nagy nyílt vízfelülete, benőtte a nád, meg a sás, meg egyébb víztűrő növények. 

Kőris-mocsár is egy forrásláp, mátrai szóhasználattal "moszka". A helyenként megjelenő vizes foltok emlékeztetnek csak az egykori jégkori eredetű földmozgással kialakuló "hepe-tóra". 

Mire elhagytam a mocsarat, elállt az eső, sőt a nap is bekukucskált itt-ott a fák között. Az erdőben nagyon hideg volt, a vizes ruhámon keresztül bújt a fagy a bőröm alá. Így aztán kiléptem, hogy minél jobban kimelegedjek. 

Hamarosan elértem a Mátraházára vezető szerpentint. Az aszfaltút melletti farakásoknál hét ágra sütött a nap, az aszfaltról gőzölgött a pára. Megpihentem kicsit, kiteregettem a vizes ruhákat, szárogattam magam, élveztem a nap melegét. 

Innen már csak fél kilométer az autóm, igaz, az árnyas erdőben újra fáztam, akárhogy is siettem. 

Mind a táj, mind az időjárás  tekintetében, változatos és látványos, emlékezetes kirándulás kerekedett a váratlan ötletemből.

2024. április 24., szerda

10 perc

Az alábbi képek 10-15 perc különbséggel készültek, csaknem ugyanarról a helyről, a Sas-kő szikláiról.