2021. március 5., péntek

Rövid, könnyed túrák szerte az országban

Ez a válogatás az általam megtett 10 km körüli túrák gyűjteménye. Ezek az útvonalak csak kisebb emelkedőket tartalmaznak, vagy szinte teljesen vízszintes terepen haladnak. Kezdő túrázóknak, kisgyerekeseknek nyugodt szívvel ajánlom, illetve délutáni rövid sétákhoz is ideálisak. 

Azokat a kirándulásokat válogattam bele ebbe a bejegyzésbe, melynek útvonalát könynen le tudtam írni, egyszerű megjegyezni és térkép használata nélkül is az eltévedés veszélye nélkül bejárható. 

Többnyire nem körtúrák, hanem ugyanazon az útvonalon kell visszajönni, mint amelyiken mentünk. Bár alternatív útvonalakat lehetne találni a legtöbb esetben, de ahhoz már érdemes térképet használni. 


Budai-hegyek 


Remete-szurdok

Remeteszőlős, Vénusz utca végén, a polgármesteri hivatal előtt lehet leparkolni az autót és innen nyílegyenes út vezet a szurdokba.  Ha elszántabbak vagyunk, akkor ahogy beértünk az erdőbe, pár méter után az országos kéken egy meredek kaptatón felmászhatunk a hegytetőre. A panoráma miatt mindenképp érdemes. Majd visszaereszkedve a völgybe folytathatjuk utunkat. Egész Máriaremetéig átsétálhatunk a patak mentén, kora tavasszal valódi virágözön fogadhat minket. Közben érdemes kitérőt tenni és átkelni a patakon és felmászni a hegyoldalban lévő barlangba is.
Eltévedni lehetetlen! Visszafelé ugyanezen az úton térhetünk vissza. 


Solymár - Paprika-patak  - Budai hegység legnagyobb vízesése

Budapest és  Solymár határán a benzinkútnál érdemes leparkolni az autót és átkelvén a zebrán, az erdő felé folytatódik az út. A patak mentén, több hídon átkelve kényelmesen átsétálhatunk egészen a solymári várig. 

Út közben megtekinthetjük a Budai-hegység legnagyobb vízesését, egy régi fürdő romjait, a szépen kikövezett Rózsika-forrást (sajnos a vize már nem elég tiszta) és megmászhatunk több felhagyott kőbányát is, ha kedvünk tartja. Az út végén ne hagyjuk ki a várat sem, ami ha zárva van, a falak mentén azért megostromolható :) sőt, a várat elhagyva a felhagyott bányatavat is körbejárhatjuk.  

Visszafelé ugyanezen az úton, rendszerint fele annyi idő alatt elérjük a kiindulási pontot. 


Budapest környéki hegyek 


Itt a medvehagyma szezon!

Érdemes ellátogatni Pusztamarótra (autóval kb 1 óra Budapestről), ahol sétálhatunk egyet a természetben, miközben begyűjthetjük a szükséges mennyiségű medvehagyma levelet. Én még sajtot, kenyeret, paradicsomot is szoktam vinni magammal, és csapok a medvehagymás közepén egy pikniket! Zsámbékról Péliföldzsentkereszt, Baja felé haladva egy meglehetősen göröngyös, rossz minőségű földúton érhetjük el autóval a kihalt falut. Ugyanezen az úton gyalogosan is haladhatunk, széles murvás út, hatalmas illatos medvehagyma mezőkön visz keresztül. 


Biatorbágy - Nyakaskő 

Biatorbágyról Sóskút felé tartva, ahogy elhagyjuk Biatorbágyot és egy tanyát, majd egy szántót, a kanyar előtt lesz egy leágazás balra a Madárszirt felé (autóval kb. 30-40 perc Budapestről). A Madárszirt sziklái az útról is látszódnak. Itt kell lekanyarodni a földútra, ahol rögtön le is parkolhatjuk az autót, majd a piros jelzés visz el a Nyakas-kőig. A bátrabbak felmászhatnak a szikla tetejére, a kevésbé bevállalósak pedig a szikla lábánál vezető úton megkerülve a sziklát egy rövid meredek kaptatón juthatnak fel a Madárszirtre, ahol remek látványban gyönyörködhetünk Biatorbágy felé. A sziklákon végighaladva elérjük a 100 lépcsőt, itt leereszkedünk, majd balra fordulva a sziklák alatt térünk vissza a parkolóba. Eltévedni nem könnyű, nekem mégis sikerült egyszer, de a rejtett  ösvények végülis visszavezettek a helyes útra. 


Pincetúrák

Budapest környékén számos településen találhatunk látványos pincesorokat. Ezek is megérnek egy egy sétát!  (autóval kb. 30-40 perc Budapestről)

Pátyi pincék - jó értelemben el lehet veszi a pincék között :) ! A legjobb pincesor Budapest közelében.
Budafok pincéi. 
Tök nagy múltú pincéi   érdemes a Zsámbéki pincelátogatással összekötni. 


Börzsöny


Zebegénytől Törökmezőig a Malom - patak mentén

Zebegény Ady Endre utca végéről  (autóval kb. 1 óra Budapestről) a zöld jelzésen a patak mentén haladunk a Törökmezei-halastóig. Majd innen vagy visszafordulunk, vagy az országos kéken eljutunk Törökmezőre, ahol állatkert is van, és büfé is. A kéken tovább haladva csak arra kell vigyázni, hogy időben letérjünk a zöld kereszt jelzésre, ami visszavisz Zebegénybe. Ne hagyjuk ki a túra végén a zebegényi réteset


Pilis és a Visegrádi-hegység


Pilisszentkereszt - Dera szurdok 

Pomázról a 1111-es úton - még mielőtt beérnénk Pilisszentkeresztre kell balra lekanyarodni egy aszfaltúton  (autóval kb. 40-50 perc Budapestről). Ez vezet a szurdok bejáratánál lévő parkolóhoz. Innen átmegyünk a hídon a patak fölött, majd a patak mentén haladunk. Állítólag a sok eső miatt a hidak tönkrementek, azokat elbontották, így jelenleg az út úgy járható, hogy a patakon köveken kell átegyensúlyozni, de ettől csak még izgalmasabb a túra. Csere cipő nem árt! A szurdok végén jobbra felkanyarodva a hegyoldalba a fák fölött, szikrázó napsütésben  a gerincen sétálhatunk vissza a parkolóba. 


Holdvilág-árok

Pomázról a 1111-es úton a Kiskovácsi  kórház mellett a híd után kanyarodunk le az útról jobbra, és itt rögtön le is parkolhatjuk az autót  (autóval kb. 40-50 perc Budapestről). A piros kereszt jelzés egy nagyon szép erdei úton, csörgedező patak mellett vezet egyenest a Meteor-létrához. Itt gyönyörködhetünk a vízesésben (ha éppen van annyi víz), benézhetünk a barlangba, és felmászhatunk a létrán, ha van bátorságunk.  Ha nincs, akkor pár száz méterrel lejjebb vezet fel jobbra és balra is egy út. Itt ki lehet kerülni a létrát. Ha a vízesésnek háttal állunk, akkor  amennyiben a jobb kéz felé eső úton kapaszkodunk fel a hegyre és haladunk tovább a piros jelzésen, akkor elérjük a Weislich-barlangot, ahol egykoron ásatásokat végeztek Árpád apánk sírja után kutatva. Innen visszafordulva az árok felett, vagy az árokba visszaereszkedve juthatunk vissza az autóhoz. 


Bükkös-patak

Szentendréről Pilisszentlászló felé hajtunk ki,  majd a  Lajos - forrás felé kanyarodunk  (autóval kb. 40-50 perc Budapestről). Itt, a katonai lőteret elhagyva, mielőtt az út 90 fokban balra kanyarodna, egyenesen megyünk tovább Dömör-kapu felé. A második parkolónál érdemes hagyni az autót. Itt érdemes rögtön leereszkedni a vízeséshez, a lezúduló víz robaját már a parkolóból hallani. A patak mentén jó sokáig aszfalt úton haladhatunk, de én javaslom, hogy térjünk le a patak menti kis ösvényre, amint lehet. Egy ponton a zöld kereszt jelzés átvezet a patakon, és onnantól már végig erdei ösvényen haladhatunk. Tavasszal hóvirág és pirosló hunyorok között sétálhatunk, nyáron pedig kellemesen hűvös van a völgyben. 


Ha távolabb merészkedünk


Csáfordjánosfa - tőzike tanösvény

A tanösvény bejárata közvetlen a falu határában található, pár éve egy jól látható parkoló is jelzi a kiindulási pontot  (autóval kb. 2,5 óra Budapestről)
Innen nyílegyenesen érhetjük el az erdőt, ahol millió bókoló virág festi fehérre az erdő alját. Pazar látvány! Átvágva az erdőn, jobbra kanyarodva az erdő megkerülésével térhetünk vissza a kiindulási pontunkra. Csapadékos időjárás esetén gumicsizma használata ajánlott!


Mátra - Ilona-völgy 

Az Ilona-völgyi vízesést Parádfürdőről  (autóval kb. 1 óra 15 perc Budapestről) csaknem végig aszfaltúton el lehet érni, az út összes hossza kb. 10 km. Eltévedni sem lehet! De ha még ezt is soknak ítéljük, akkor autóval a Csevice-kútig el lehet jutni. S onnan a sárga jelzésen folytathatjuk az utat a vízesésig. Érdemes kitérni az Ördög-gátak felé is, egy hídnál tábla jelzi az irányt. Nem körút, visszafelé ugyanezen az útvonalon haladva térhetünk vissza!


Mátra - Csörgő-patak völgye

Mátrakeresztes Óvár utca végétől a piros kereszt jelzés vezet végig a völgyben békésen csörgedező patak mellett (autóval kb. 1 óra 15 perc Budapestről). Szép és békés útvonal, érdemes időnként letérni az útról és közvetlen a patakparton haladni, elidőzni a kis vízeséseknél.  Haladjunk előre, ameddig csak kedvünk tartaja, persze egy idő után felkanyarodhatunk a zöld jelzésen és kis kaptatók után remek panorámás, kitett részeken juthatunk vissza a kiindulási pontunkhoz, de akár  ugyanezen az útvonalon haladva is visszatérhetünkEz esetben eltévedni sem lehet!


Cserhát - kazári riolittufák

Kazárról a piros kereszt jelzésen érhetjük el a magyar "Kappadókiát" (autóval kb. 1 óra 15 perc Budapestről). Elvileg a piros kereszt jelzés körtúra, de úgy emlékszem, nem mindenhol lehetett könnyen rátalálni a jelzésre, így térkép használata mindenképp ajánlott (Locus Map, HuMap, Map.CZ)


Bakony - Úrkúti őskarszt

Úrkúton a Tüzér utca végén található az őskarszt bejárata (autóval kb. 1 óra 15 perc Budapestről). Szépen kiépített tanösvény, látványos karsztformációkkal. Kényelmesen bejárható, nem túl hosszú túra. lehet, hogy érdemes összekötni Városlődön a Hámori vár és tó meglátogatásával, amit akár autóval, akár a kék jelzésen is elérhetünk. 


Bakony - Csesznek

A cseszneki Kőmosó-szurdokot számtalan elszánt hegymászó keresi fel, és végighaladnak a szurdok falába épített vasalt-utakon, azonban a környéket kellemes sétával is bejárhatjuk, ugyanakkor gyönyörködhetünk a táj fenséges szépségében: A szurdok vadregényében, a csodás panorámában és még egy várat is megostromolhatunk.  

Az autót a Vasút utca és a Farkashegyi utca kereszteződése közelében érdemes leparkolni (autóval kb. 1 óra 30 perc Budapestről), innen egy kis hídon juthatunk be a szurdok bejáratához. Átkelvén a hídon megpillanthatjuk a várat is. Miután átkeltünk a szurdokon, haladjunk tovább az erdei ösvényen, és keressünk ösvényt bal kéz felől. Kanyarodjunk be, és rohamozzuk meg a várat is. A vártól több úton is leereszkedhetünk a szurdok felé, és ha szerencsénk van, sikerül megtalálni a régi temető mellett elvezető utat is. 

Eltévedni, bolyongani a hegy ösvényein lehet, sőt, érdemes is minden zegét-zugát bejárni, a jobb és bal oldali hegyoldalakat is felfedezni, bebújni a barlangokba, de elveszni itt szinte lehetetlen, mert minden ösvény visszavisz a szurdokba, ahonnan könnyű visszatalálni az autóhoz. 


Tisza-tó - Örvényi Pákász-tanösvény és a Göbe

Tiszaörvény kikötőből (autóval kb. 2 óra  Budapestről) kb. ezer forintért visznek át a folyón a Tiszavirág ártéri  tanösvényre, ahol romantikus környezetben tehetünk sétát az ártéri tanösvényen. Nagyon sok érdekes látnivaló is van, és kalandvágyók számára is tartogat kihívásokat. Evezhetünk egy különlegesen tiszta vízű tóban, illetve átkelhetünk a Pákász-tanösvényre is, ahol az ösvényeken kölcsönzött gumicsizmákban cuppoghatunk végig a sárban. A területen összesen 3 kilátóba mászhatunk fel, és szemlélhetjük felülről a tájat. A kilátókon kívül más szintemelkedés nincs, eltévedni lehetetlen. 


Balaton - felvidék - Szentbékkála

Szentbékkála Jókai utca végén  (autóval kb. 1 óra 30 perc Budapestről) leparkolva az autót a Kálvára mentén haladunk a kék jelzésen. Ez egyenes a kőtengerhez vezet, ahol izgalmas kőalakzatokban gyönyörködhetünk. Eltévedni lehetetlen! Ha bejártuk a sziklákat visszatérhetünk a faluba. Itt is érdemes andalogni kicsit, a csodás XVII. századi klasszicista stílusban épült és felújított parasztházak között. 

Vagy sétáljunk át Kővágóörsre, ahol a falu határában egy másik kőtengert is megnézhetünk, vagy nézzünk be Mindszentkálára, és üljünk be a romkocsmába, ami igazi kuriózum. (már ha a covid miatt nincs zárva) 


1 megjegyzés: