2019. május 26., vasárnap

Séta a Sánc-hegyen


Érd Ófalu Duna felőli végénél, a téglagyár felől indul egy kis földút felfelé, a Sánc-hegy platója felé. Érdemes felmászni erre a magaslatra, mert csodás panoráma tárul a szemünk elé. Lábunk alatt kanyarog a Duna, szemben a tököli part, bal kéz felől a Beliczay-sziget fái zöldellnek, jobbra pedig jól látszik Százhalombatta három gyártornya. 
Egykoron, kr.e. 1800 körül,  földvár emelkedett ezen a fennsíkon, most ásatásokat végeznek, legalábbis hatalmas gödör éktelenkedik az egykori sánc közepén. 
 Alapkőzete a miocén korabeli pannon agyag, melyre pleisztocén idején lösz rakódott. A löszréteg az idők folyamán több helyen lepusztult, elvékonyodott, néhány helyen még az eredeti kőzet is felszínre került.  A meredek falakon nagy csomókban tanyázik a heverő seprőfű.
Az érdi magaspart változatos, agyagból, homokból és márgából felépülő pannon rétegekből épül fel. Anyagát egykoron a lábánál megépült téglagyár is hasznosította. Formáját a Duna alakította.
A plató széléről szinte függőleges fal törik le a Duna felé. Tetején számtalan fűféle a zöld minden árnyalatával színezi a felszínt. 
Kilátás a platóról az érdi minaret felé.
Dézi a  naplementét is nagy örömmel nézte velem együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése